Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Πρώτος ο Κανένας

Προβάδισμα 5,6 μονάδων δίνει στο ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση της Focus για τη Real News. Σύμφωνα με το γκάλοπ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 26,2% έναντι 20,6% της ΝΔ. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,2%, το ΚΚΕ με 6,3% και ο ΛΑΟΣ με 2,8%.
Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή επιλέγει το 28%, τον κ. Παπανδρέου το 24,5% και κανέναν από τους δύο το 42,7%.
Στη δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 4,8%, ενώ για πρώτη φορά μετά από μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 31,4% έναντι 26,6% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5% και ο ΛΑΟΣ 4%. -
πηγή ποσοστών δημοσκοπήσεων: flash

Μέσα σε όλο αυτό το χάος ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείτε ο καταλληλότερος και η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να μην παίρνει τις τεράστιες διαστάσεις που όλοι υπολόγιζαν. Αντίθετα βλέπουμε και τα δυο μεγάλα κόμματα να χάνουν έδαφος και να κερδίζει σε ποσοστά ο κανένας. Ενδιαφέρον θα έχουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, όπου θα αποτυπώνουν όλες τις αντιδράσεις από τα τελευταία γεγονότα και μέσα από μια πιο ψύχραιμη ματιά. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται μέχρι στιγμής να μην μπορεί να πείσει ότι είναι η αξιόπιστη νέα λύση για την χώρα, παρόλο που η ΝΔ καταρρέει μέσα σε αυτή την θύελλα των προβλημάτων, λόγω της ακυβερνησία της. Λογικά, θα περίμενε κάποιος μια διαφορά κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει τουλάχιστον φτάσει σε ποσοστά τον Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί. Ίσως οι πολίτες να πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα αν έρθει πάλι στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουσιαστικά είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του Σημίτη, αλλά με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις.
Όλα αυτά δείχνουν ένα κλίμα απογοήτευσης ως προς τα δυο μεγάλα κόμματα και είναι λογικό να είναι μπροστά ο 'κανένας' στις δημοσκοπήσεις. Όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, έδειξαν αυτές τις μέρες την ανικανότητά τους να προτείνουν και να δώσουν σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και να ισορροπήσουν την ανικανότητα και ακυβερνησία της ΝΔ. Το μόνο που είδαμε είναι εκμετάλλευση των προβλημάτων για την δημιουργία εντυπώσεων στο παιχνίδι της αντιπολίτευσης και ο κόσμος αυτό το βλέπει και το καταγράφει.
Δεν τρώει πια κουτόχορτο ο Έλληνας ψηφοφόρος, τον οποίο υποτιμητικά και προκλητικά κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι τον αποκαλούν 'ψηφαλάκι', δείχνοντας το πόσο αήθης και χαμηλού πνευματικού επιπέδου είναι. Ας τους υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι η ΨΗΦΟΣ αντιπροσωπεύει έναν ελεύθερο και ανεξάρτητο ζωντανό άνθρωπο και ταυτόχρονα χιλιάδες άλλους που έχυσαν το αίμα τους για το δικαίωμα στην Ελευθερία, στην Δημοκρατία και στην ΨΗΦΟ. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα πιο προσβλητικό για έναν πολίτη που έχει το δικαίωμα να ψηφίζει, να αποκαλούν, υποτιμητικά και απαξιωτικά, κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι την ΨΗΦΟ του και τον ίδιο, 'ψηφαλάκι'.

bbcchinese.com | 新闻主页