Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Τελος εποχής

Μήπως βρισκόμαστε κοντά σε τέλος εποχής για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Καταρχήν η ΝΔ φαίνεται πλέον ότι δεν έχει την ικανότητα να κυβερνήσει αυτή την χώρα. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμιά ριζική αλλαγή στο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο που με το βρώμικο δημόσιο βίο του λεηλατεί τις τσέπες των Ελλήνων και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους τα τελευταία 30 χρόνια. Από την άλλη δεν είναι ικανή να προστατεύσει πλέον την Δημοκρατία και τους πολίτες. Είναι αδυναμία, είναι σιωπηρή συμμαχία; ότι και αν είναι, λίγη σημασία έχει αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουσιαστικά είναι το ίδιο φθαρμένο και χρεωμένο ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια προστάτευε και μεγάλωνε αυτό το διεφθαρμένο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι ένα βήμα πριν την εξουσία. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις όμως των Ελλήνων είναι πλέον τεράστιες. Περιμένουν από τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει θαύματα όταν βγει. Περιμένουν να διπλασιάσει τους μισθούς την επόμενη μέρα της εκλογής του. Αν δεν κάνει αυτά τα 'θαύματα' και συνεχίσει στο ίδιο ρυθμό και μοτίβο με τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θα αντέξει για πολύ καιρό στην εξουσία και πιθανόν να μην προλάβει να κλείσει ούτε την τετραετία στην κυβέρνηση. Οι ανοχές των πολιτών είναι πλέον μηδενικές και όσο περνάει ο καιρός αυτό γίνετε όλο και πιο έντονο.
Και μετά το τέλος των δυο μεγάλων κομμάτων ποιον θα ψηφίσουμε; τον κανέναν; Υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει την δυνατότητα να κυβερνήσει; δυστυχώς δεν υπάρχει. Τι μπορεί να γίνει τότε; Μια καλή λύση θα ήταν η ριζική ανανέωση, με νέα πρόσωπα και ιδέες και των δυο μεγάλων κομμάτων, κάτι όμως που μοιάζει να είναι αδύνατο προς το παρόν, αφού δεν υπάρχει η βούληση και το θάρρος από τους αρχηγούς τους για κάτι τέτοιο. Μια άλλη σκέψη που υπάρχει, είναι η συνεργασία των κομμάτων και η συγκυβέρνηση ή η τοποθέτηση υπερκομματικών υπουργών σε κρίσιμα υπουργεία.

bbcchinese.com | 新闻主页