Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ανύπαρκτο κράτος

Διαδηλώσεις και επεισόδια λαμβάνουν χώρα από χθες, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για τον θανάσιμο τραυματισμό 15χρονου από σφαίρα ειδικού φρουρού, το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία, καθώς- όπως υποστηρίζουν- προηγήθηκε μόνο φραστική επίθεση ομάδας νεαρών προς το διερχόμενο περιπολικό. Εις βάρος των δύο ειδικών φρουρών ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Εκτεταμένες καταστροφές σε μαγαζιά, σπίτια, πολυκατοικίες, αυτοκίνητα και δημόσια περιουσία έχουν διαπράξει οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
Οι αστυνομικοί είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι και δεν κάνουν πλέον την δουλειά τους, ενώ το κράτος δείχνει να είναι και αυτό ανύπαρκτο. Ενώ από την μία έχουμε την απαράδεκτη κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς που πυροβολούν και σκοτώνουν άδικα ένα παιδάκι, που πιθανόν λόγω της εφηβικής του ροπής προς την οργή προκάλεσε τους αστυνομικούς, από την άλλη η αστυνομία αφήνει προκλητικά και συστηματικά μια ομάδα εγκληματιών και ληστών κουκουλοφόρων να λεηλατούν και να καταστρέφουν το κέντρο της πρωτεύουσας, πλήττοντας οικονομικά εκατοντάδες ανθρώπους ,που ούτως ή άλλως έχουν ήδη αρκετά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας στους πολίτες.
Πρέπει επιτέλους η αστυνομία να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της και να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας από ανεύθυνους και ανεκπαίδευτους αστυνομικούς και να αρχίσει η πραγματική αντιμετώπιση του εγκλήματος. Συμφωνούμε να βγάλει το όπλο ο αστυνομικός για να σταματήσει τον εγκληματία που με τις πράξεις του καταστρέφει περιουσίες και θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες, να βγάλει το όπλο στον έμπορα ναρκωτικών, να βγάλει το όπλο στον βιαστή και στον ληστή δολοφόνο, όχι όμως σε παιδιά που ξεσπούν την νεανική τους οργή και διαδηλώνουν την αγανάκτησή τους. Όχι ξύλο, εξευτελισμούς και βίαιες προσαγωγές για τον εκφοβισμό, αλλά πραγματική αστυνόμευση και καταπολέμηση του εγκλήματος. Η παθητική στάση της αστυνομίας δείχνει ότι επιτρέπει επίτηδες την ύπαρξη αυτών των απαράδεκτων γεγονότων, πιθανόν εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, όπως την συγκέντρωση της νεανικής οργής σε ένα κεντρικό σημείο, δηλαδή στα Εξάρχεια και πιθανόν την διευκόλυνση και ίσως και την συγκέντρωση της εμπορίας ναρκωτικών σε αυτό το σημείο. Είναι σαν να έχουν φτιάξει μια μεγάλη 'παιδική χαρά ναρκωτικών' στα Εξάρχεια, όπου οι οργισμένοι νέοι πάνε και αγοράζουν ναρκωτικά, τα πίνουν και μετά τα σπάνε όλα για να κάνουν την επανάστασή τους και να εκτονωθούν. Εντωμεταξύ η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των παιδιών, που εκφράζουν την οργή τους για την κοινωνία με ακραίο και βίαιο τρόπο, είναι πλουσιόπαιδα χωρίς άγχος για το μέλλον. Τα ποτά, τα ναρκωτικά και το νεανικό 'θράσος' που φτάνει σε ακραίες και βίαιες πράξεις, θέλουν πολλά χρήματα για να γίνουν και ένα απλό παιδί δεν μπορεί και δεν τολμάει να τα κάνει αυτά. Ίσως τελικά πίσω από όλο αυτό το 'παιχνίδι' να βρίσκεται μια καλοστημένη επιχείρηση εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

bbcchinese.com | 新闻主页