Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Πολιτικό Βαρόμετρο

Σύμφωνα με το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση το 24% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 22% επιλέγει τη ΝΔ.

Τι δείχνει αυτό; Αυτό δείχνει ότι πλέον οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τα δυο μεγάλα κόμματα και δεν περιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει κάτι. Εξάλλου ακόμα και αν καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να πάρει την εξουσία στις επόμενες εκλογές, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει 151-153 βουλευτές. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο το πολύ ο Γ. Παπανδρέου θα τραβάει αυτά που τραβάει τώρα ο Κ. Καραμανλής από τα εσωτερικά μαχαιρώματα και τους εκβιασμούς και φανταστείτε ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από την ΝΔ. Με το όπλο στην γωνία περιμένουν τον Γ. Παπανδρέου κάποιοι. π.χ. Βενιζέλος, Λομβέρδος κλπ. Οπότε δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει ο Γ. Παπανδρέου και αυτό σημαίνει πολιτική αστάθεια.
Το ΠΑΣΟΚ κατά τα άλλα παραμένει σταθερά μπροστά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες αλλά δεν δείχνει να μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, να αναστρέψει την εικόνα και να κερδίσει στις επόμενες εκλογές, αφού διατηρεί την προτίμηση των πολιτών ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός και έχει ακόμα αρκετό χρόνο μπροστά του, αφού δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές, όσο και αν 'φωνάζουν' κάποιοι δημοσιογράφοι. Εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να παραμείνει ο Κ. Καραμανλής στην αρχηγία της ΝΔ, ακόμα και αν χάσει. Να σημειώσουμε ότι η υπάρχουσα δημοσκοπική διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μικρή στατιστικά για να το φέρει σίγουρα πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Στο παρελθόν όσες φορές η αντιπολίτευση ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις με μικρή διαφορά 3-4%, πάντα στο τέλος έχανε τις εκλογές. Είναι λογικό, γιατί ειδικά στην δεύτερη τετραετία μιας κυβέρνησης υπάρχει πάντα γκρίνια που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να επηρεάζει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε για παράδειγμα την νίκη του ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη.
Κάτι άλλο που πρέπει να παρατηρήσουμε στις δημοσκοπήσεις αυτής της Κυριακής είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τέταρτος, αφού τα ποσοστά του έχουν συρρικνωθεί πάρα πολύ, πλησιάζοντας το 6%. Αντίθετα ο ΛΑΟΣ δείχνει να έχει μια μικρή ανοδική τάση. Λογικό είναι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου κάποιες στιγμές και οι κύριοι Τσίπρας και Αλαβάνος περισσότερο δημιουργούν με την στάση τους προβλήματα, παρά βοηθάνε με προτάσεις και λύσεις. Αντίθετα ο Γ. Καρατζαφέρης κάνει σοβαρές προτάσεις και προτύνει λύσεις στα προβλήματα.

bbcchinese.com | 新闻主页