Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Έκρηξη κρουσμάτων πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας

Σε τι οφείλεται αυτή η έκρηξη κρουσμάτων πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας; Ουσιαστικά, ήταν μια έκρηξη που περίμενε κανείς να συμβεί. Δύο δεκαετίες τώρα, η Σομαλία είναι βυθισμένη στην αναρχία, η κυβέρνηση του Μογκαντίσου έχει ελάχιστη δύναμη, ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, και ο μισός πληθυσμός εξαρτάται από την επισιτιστική βοήθεια.
Κρούσματα πειρατείας καταγράφονται εδώ και 10 χρόνια, αρχικά όμως οι πειρατές δεν ήταν παρά Σομαλοί ψαράδες που έβλεπαν τους ξενόφερτους, παράνομους αλιείς να λυμαίνονται τα πλούσια σε τόνους ύδατά τους. Η πειρατεία ξεκίνησε από τις νότιες ακτές και άρχισε να μετατοπίζεται προς Βορρά το 2007, για να γίνει σήμερα, με σχεδόν 100 επιθέσεις από τις αρχές του έτους, μια βιομηχανία εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτοί οι σύγχρονοι πειρατές ποιοι είναι, από πού έρχονται;
Το άντρο τους είναι η Πουντλάνδη, όπου μεταφέρονται και τα περισσότερα κατειλημμένα πλοία. Οι σπείρες των πειρατών αποτελούνται συνήθως από πρώην ψαράδες, πρώην αντάρτες καθώς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες- κάποιος πρέπει να ξέρει πώς λειτουργούν τα δορυφορικά τηλέφωνα, τα GΡS και ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Οι περισσότεροι πειρατές είναι 20-35 ετών και διάγουν πολυτελή ζωή.
Αληθεύουν οι φήμες ότι έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα;
Το ινστιτούτο πολιτικών μελετών Jane΄s κάνει λόγο για «ανίερη συμμαχία» των πειρατών με τους ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας: οι πειρατές φροντίζουν να φτάνουν στους ισλαμιστές φορτία με όπλα και ξένοι μαχητές, και τους εκπαιδεύουν σε τακτικές ναυτικού πολέμου και οι ισλαμιστές εφοδιάζουν τους πειρατές με όπλα, τους εκπαιδεύουν στη χρήση τους, και συνδράμουν στις βάσεις από όπου επιχειρούν. Η ισλαμική οργάνωση Σαχάαμπ, έχει πλέον αποκτήσει κάποιον έλεγχο σε αρκετές πειρατικές ομάδες- και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

bbcchinese.com | 新闻主页