Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Αμερικάνοι επιστήμονες κάνουν πειράματα στα παιδιά τους

Η κατάσταση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ έχει να επιδείξει, τα τελευταία χρόνια, ορισμένες "γκρίζες" όψεις, που ελπίζεται ότι θα περιορισθούν με το νέο καθεστώς. Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Χαλκ" ένας επιστήμονας πειραματίζεται με το ίδιο του το παιδί, οδηγώντας τελικά σε μία γενετική μετάλλαξή του. Στην πραγματική ζωή, φαίνεται πως ορισμένοι επιστήμονες μπαίνουν σε ανάλογο πειρασμό, αν και σε πιο αθώα πειράματα, τουλάχιστον από όσο μπορεί να ξέρει κανείς...
Η έλλειψη εθελοντών για συμμετοχή σε επιστημονικές έρευνες έχει αναγκάσει ορισμένους ερευνητές στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους στα πειράματα και τις μελέτες τους, ενώ μερικοί το κάνουν απλώς γιατί το επιλέγουν. Η εξελικτική ψυχολόγος Ντέμπορα Λαϊνμπάργκερ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε όχι ένα, αλλά και τα τέσσερα παιδιά της σε πειράματα σχετικά με το πώς τα μέσα ενημέρωσης επιδρούν στα παιδιά, σύμφωνα με τους New York Times."Xρειάζονται εθελοντές και συχνά είναι δύσκολο να τους βρεις", δήλωσε η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ. Παγουάν Σίνχα και Ντεμπ Ρόι, επίσης χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους. Ο Σίνχα, καθηγητής νευροεπιστήμης, προσάρμοσε μία κάμερα στο κεφάλι του νεογέννητου παιδιού του Δαρείου, προκειμένου να "πιάσει" την οπτική γωνία ενός νηπίου, για ένα πείραμά του. Ο Σίνχα, ήδη πριν τη γέννηση του παιδιού, είχε εκπλήξει τους πάντες, και την γυναίκα του, όταν τους ανακοίνωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία τη γέννηση "για να μελετήσει το παιδί και να κάνει πειράματα πάνω του".Ο Ρόι, σαν άλλος "Μεγάλος Αδελφός", τοποθέτησε 11 βιντεοκάμερες και 14 μικρόφωνα σε όλο του το σπίτι για να παρακολουθεί επί τρία χρόνια, για ερευνητικούς λόγους, σχετικά με μία έρευνά του για την ανάπτυξη της γλώσσας, τις καθημερινές δραστηριότητες του γιου τουΆρθουρ Τόγκα, καθηγητής νευρολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μελετά με μαγνητοεγκεφαλογράφους τις εγκεφαλικές δραστηριότητες στα τρία του παιδιάΣτέφεν Καμαράτα, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, έχει μπλέξει και τα επτά παιδιά του σε μελέτες για μαθησιακά προβλήματα.

Κι άλλοι επιστήμονες κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τα παιδιά τους, όπως ο διάσημος Ζαν Πιαζέ, ο θεωρητικός της ανάπτυξης του παιδιού ή ο Τζόνας Σαλκ που έκανε πρώτα στα παιδιά του το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Οι επιστήμονες αυτοί σήμερα υπεραμύνονται των επιλογών τους αυτών, λέγοντας ότι τα παιδιά τους είναι ό,τι πρέπει για μία έρευνα σε βάθος και μάλιστα, σε μία εποχή που σπανίζουν τα ερευνητικά κονδύλια.
Η πρακτική αυτή εγείρει κυρίως τρία ερωτήματα:
-την επίπτωση της έρευνας στα παιδιά,
-την επίδραση στη σχέση γονέων-παιδιών
-την αντικειμενικότητα του ερευνητή και των στοιχείων του
και εμείς θα προσθέσουμε
-κατά πόσο είναι ηθικό κάτι τέτοιο
πηγή: news.ert.gr

bbcchinese.com | 新闻主页