Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Αναξιόπιστη δημοσιογραφική έρευνα...

Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν αυτά που ακούστηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου 'Κίτρινος τύπος΄ για τα δημόσια έργα. Ούτε ένας ειδικός μηχανικός δεν μίλησε για τα έργα, τον προϋπολογισμό τους και την νομοθεσία τους στην εκπομπή, παρά μόνο κάποιος 'σχετικός-άσχετος' με το αντικείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δικηγόροι,δημοσιογράφοι και γενικά άνθρωποι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο. Ρεπορτάζ βασισμένο σε δημοσιεύματα και 'κουτσομπολιά'. Ούτε τα βασικά δεν γνώριζαν σε σχέση με τα έργα και τις ιδιαιτερότητές τους. Δεν γνώριζαν για αναθεωρήσεις τιμών, για κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες και λεπτομέρειες που μπορεί να ανεβάσουν το τελικό κόστος, για παράπλευρα έργα και συμπληρωματικές συμβάσεις τα οποία είναι σχεδόν πάντα απαραίτητα στα έργα για να ολοκληρωθούν άρτια και σωστά, για τις τιμές του Ελληνικού δημοσίου που είναι πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές, για τις αμοιβές μηχανικών, προσωπικού και εργατών που είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές κ.α. Γίνανε κάποιες γενικές συγκρίσεις με έργα σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς όμως να αναφερθούν λεπτομέρειες, ιδιαιτερότητες και περιγραφές έργων και συμβάσεων έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική σύγκριση και τα πραγματικά δεδομένα από το κάθε έργο ανα κράτος.

Δεν κοστίζει το ίδιο ένας δρόμος στην Ελλάδα όπου χρειάζεται ειδικές γεωτεχνικές και στατικές εργασίες και κατασκευές λόγω της μορφολογίας και της σύστασης του εδάφους και λόγω της υψηλής σεισμικότητας, αντισεισμικές γέφυρες, τούνελ, παράπλευρα έργα αποχέτευσης υδάτων, απαλλοτριώσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ύπαρξη δεκάδων αρχαιολογικών χώρων στην χάραξή του με ένα δρόμο στην Αγγλία όπου είναι μια ευθεία με 2-3 στροφές και δεν έχει ούτε αρχαία, ούτε σεισμούς (η Αγγλία έχει σχεδόν μηδενική σεισμικότητα και οι κατασκευές της είναι πολύ πιο απλές και 'ελαφριές' από τις αντίστοιχες Ελληνικές και φυσικά πιο φθηνές), ούτε απαλλοτριώσεις, ούτε δύσκολα εδάφη και υπάρχουν ήδη έτοιμα τα παράπλευρα έργα υποδομής ή κατασκευάζονται με άλλη σύμβαση. Τα ίδια ισχύουν και για τα κτιριακά έργα. Παρακολουθήσαμε όλοι μια ελλειπή και ερασιτεχνική έρευνα βασισμένη σε ένα ρεπορτάζ εντελώς αναξιόπιστο.

Αν κάποιος ειδικός επιστήμονας συγκρίνει, με όλα τα δεδομένα ένα προς ένα, τα Ελληνικά με τα Ευρωπαϊκά έργα θα δει ότι είναι πολύ φθηνότερα τα έργα στην Ελλάδα και ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Κοιτάξτε γύρω σας και θα το καταλάβετε χωρίς να κάνετε κάποια ειδική έρευνα. Από την άλλη βέβαια υπάρχει η γνωστή δημοσιογραφική καραμέλα της υπερκοστολόγησης των δημοσίων έργων, από κάποιους δημοσιογράφους που την χρησιμοποιούν περιοδικά για να χτυπήσουν πολιτικούς και κυβερνήσεις ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Εκμεταλλεύονται το ότι ο απλός πολίτης δεν γνωρίζει ένα τόσο σύνθετο επιστημονικά αντικείμενο και υιοθετεί σαν 'άβουλο πρόβατο' ότι ακούει από την τηλεόραση. Ανακρίβειες και μπούρδες δηλαδή. Κανένας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά μια τέτοια εκπομπή και έρευνα.

bbcchinese.com | 新闻主页